RESERVEER TAFEL boek kamer

ons verhaal

In 2014 opende Linda Geers restaurant Torpedoloods. “Ik startte dit avontuur op mijn 22ste zonder geld of jarenlange ervaring, maar mét een mega berg enthousiasme en energie. Nieuwe dingen creëren en toffe ideeën concreet uitvoeren vind ik echt te gek!”

We leren door proberen. Zo werd het team en bedrijf door de jaren heen groter. Torpedoloods groeide uit tot een prachtige evenementenlocatie, waar je (naast lunchen en dineren) kunt vergaderen, feesten, overnachten en zelfs trouwen. We houden ervan dingen steeds te verbeteren en maken graag de ‘normale’ dingen speciaal en persoonlijk. Dit zie je terug in Torpedoloods en de manier waarop wij feesten organiseren.

In 2018 opende het team van Torpedoloods een tweede hotel, inclusief bistro, in het centrum van hoek van Holland: Hotel Amerika. Ook hier kunnen gasten inmiddels vergaderen en fabulous party’s vieren.

Ons team stoomt met onverminderde energie door, zelfs in coronatijd. Samen staan we sterk en zien we uit naar alle mooie momenten die ongetwijfeld nog komen! 

HISTORIE VAN TORPEDOLOODS

Het monumentale pand waarin Torpedoloods gehuisvest is, stamt uit 1886. In de ruim 125 jaar die daarop volgden, heeft de loods uiteenlopende (militaire) bestemmingen gekend. 

In de eerste plaats werd de loods gebouwd voor de opslag van zeemijnen en torpedo’s. Bij naderend onheil vanuit het water konden deze zeemijnen snel worden opgehaald en geplaatst in de Waterweg. De Torpedoloods heeft deze functie tientallen jaren vervuld.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, bleek het pand uitermate geschikt voor de opslag van munitie. De Duitsers bezetten het pand en breidden het uit met een tweede bunker, die naast het pand ligt. Zodoende kon een grote hoeveelheid munitieonderdelen voor schepen worden opgeslagen. De reeds bestaande bunker, achter het pand, werd bovendien flink verstevigd.

Na de oorlog werd de Torpedoloods het mobilisatiepunt voor lokale burgermilitairen. Mocht Nederland opnieuw in oorlog komen, dan werden burgers uit Westland en Hoek van Holland hier ‘onder de wapenen’ gebracht. Tientallen jaren werden militaire uitrustingsstukken opgeslagen in de loods. Tot in de jaren ‘80, toen het pand door Defensie werd ontruimd en leeg kwam te staan.

In de late jaren ‘90 kreeg de vervallen loods een nieuwe bestemming: horeca. Tot 2012 sierde ‘De Torpedoloods’ de Berghaven als eet- en drinkgelegenheid. Sinds 2014 is het Torpedoloods.

Rijksmonument
Haar monumentale karakter kreeg de Torpedoloods in 1970, toen de monumentenwet werd opgezet. Omdat de loods deel uitmaakt van onze nationale geschiedenis, werd het aangemerkt als rijksmonument. Dit geeft het pand eeuwige bescherming. Tot de andere rijksmonument van Hoek van Holland behoren o.a. het fort en de kazematten.

Eclectische bouwstijl
Torpedoloods is gebouwd in een eclectische stijl. Een combinatie van elementen uit uiteenlopende stijlen en stromingen komen op samengevlochten wijze terug in het bouwwerk. Dikwijls grijpt de eclectische architectuur terug op het verleden. Zo leidt de versmelting van decoraties uit verschillende historische stijlperioden tot een nieuw geheel.

HISTORIE VAN BADHUIS

Het hotel van Torpedoloods is gevestigd in een pand dat de naam Badhuis draagt. Dit pand werd gebouwd in dezelfde eclectische stijl als de Torpedoloods. Het pand is vanaf 1904 tot de jaren ’80 in gebruik geweest als verblijfplaats, badhuis, omkleedruimte en douchevoorziening. De naam ‘badhuis’ is ook afkomstig uit die tijd. 

Het gebouw verschafte in de vorige eeuw onderdak aan aanwezige Duitse militairen, bewaking en logistiek personeel. Militairen die rondom de loods gevestigd waren konden in deze badloods douchen. Bovendien mochten de inwoners van Hoek van Holland hier iedere zaterdag komen douchen voor een dubbeltje. Dit, omdat dit pand destijds een van de weinige was voorzieningen was in het dorp. Tot na de Tweede Wereldoorlog behoorde het pand toe aan het Ministerie van Defensie. 

Kleedruimte (jaren ’70 en ’80)
In de jaren ’70 en ’80 diende het pand als kleedruimte voor mensen die zwemles kregen in de berghaven. Mensen konden de ruimte gebruiken om zich om te kleden en te douchen.

Het pand bestond uit twee kleedruimtes (mannen en vrouwen gescheiden) met ertussen een wasgedeelte. Met name de procedure van wisselen tussen mannen en vrouwen was bijzonder. De vrouwen mochten eerst gebruik maken van de wasvoorzieningen. Als zij klaar waren met douchen klopten zij tweemaal op de deur van de mannenkleedkamer. Daarna verlieten zij de wasruimte. Zodra de deur  van de vrouwenkleedkamer hard werd gesloten ging de deur van de mannenkleedkamer open.

Hotel en nieuw pand
Toen Torpedoloods in 2013 werd geopend was het badhuis in slechte toestand en had geen monumentale status. Vanaf de jaren ’90 was het pand niet meer onderhouden en zodoende dusdanig in verval dat het niet meer gebruikt kon worden voor het nieuwe hotel. Met de bouw van een nieuw pand is gekozen de stijl van het oude badhuis aan te houden. Ook is het raam in de nok van het hotel teruggeplaatst. Dit was een markant kenmerk van het pand. Het hotel in het nieuwe pand “Badhuis” is op 25 mei 2016 geopend door de opa en oma van Linda Geers.